Pazarlama ve İş Geliştirme Başkanımız Damla Kiremitçi’nin Yazısı Marketing Türkiye Dergisi’nde Yayınlandı

Dünya Kupası, tarihinde ilk kez bir Arap ulusunun ev sahipliğinde, Katar’ın yüksek sıcaklıkları sebebiyle yine ilk kez -kuzey yarımkürede en fazla sezonsal reklam kampanyanın yapıldığı- Kasım ve Aralık aylarında yapılacak. FIFA’nın organizasyonu, taraftar olsun olmasın, tüm dünyada tüketicilere aynı anda dokunabilmek için benzersiz bir pazarlama evreni sunuyor. Bu dönemde Avrupa’da yapılacak kampanyaların da tema olarak Dünya Kupası’ndan esinlenmelerini bekleyebiliriz.

Bu dört haftalık süreçte; TV hala dominant olarak taraftarın hayatlarına dokunmaya devam ederken, FIFA’nın gelirlerinin yüzde 56’sını oluşturan TV yayın hakları için bir sonraki kupanın bir dönemeç olacağını düşünüyorum. Sosyal medya ile hızlı tüketilen içeriklerin özellikle genç taraftarlar için ideal olduğu dünyada, sosyal medya araçları belki de TV’den daha fazla tüketilecek. Duyguların paylaşıldığı, taraftarın etkileşimde bulunabildiği “dijital barlar” olarak en çok tüketilen mecra, sosyal medya olacak.

4,7 milyon dolar gelir bütçeleyen FIFA’nın gelirlerinin yüzde 29’unu ise sponsor markalar oluşturuyor. Global yayın hakkına sahip olan daimî 7 FIFA partnerinin dışında 7 de 2022 Dünya Kupası sponsoru yer alacak. Tarihinde ilk defa bir kripto borsasının ve blokzincir firmasının da sponsor olduğu Dünya Kupası, dünyanın her yerindeki tüketicilere hızla ulaşacak. Lineer TV yayıncılığının etkisinin zamanla azalmasını bekleyeceğimiz gibi uzun dönemde sponsorluklar da daha metaverse ve web3 evrenine kayacaktır. Günün sonunda spor üzerinden kurulan iletişim ve spora verilen desteğin taraftar gözündeki manevi hissiyatının kuvvetiyle etkileşim, satın almaya daha hızlı evrilmekte.